نگهداری از گل سروپژیا

گل سروپژیا

گل سروپژیا

آشنایی اولیه با گل سروپژیا: سروپژیا، با نام علمی Ceropegia Woodii گیاهی بومی کشور آفریقای جنوبی بوده که در سال 1881، توسط متصدی باغ گیاه شناسی دوربان کشف گردید و پس از گذشت 13 سال به باغ بوتانیک انگلیس آورده شد با ما همراه شوید تا هر آنچه درباره گل سروپژیا نیاز دارید آگاه شوید ما در این مطلب به بررسی نگهداری و تکثیر و بیماری ها و راه درمان آنها می پردازیم.

به دلیل کمیاب بودن این گل، از قیمت بسیار بالایی برخوردار است. گل سروپژیا از خانواده خرزهره، گیاهی آویز بوده که به دلیل زیبایی و مقاومت بالا در آپارتمان ها بیشتر از آن استفاده می‌شود. این گل همیشه سبز، دارای 5 گلبرگ با طول 3 سانتی متر و دارای تنوع رنگی قرمز، سفید و بنفش بوده که در صورت نگهداری در شرایط ایده آل و عالی تا ارتفاع 2 متر نیز رشد نموده و مدت زمان رشد کامل آن بین 2 تا 5 سال است.

گل سروپژیا، مختص مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری بوده و دارای گل های فانوس مانندی است که غالباً در اواخر تابستان نمایان می‌شوند. اثر نور آفتاب بر برگ های این گل بسیار بالا بوده؛ به شکلی که در نور زیاد، به رنگ سبز تیره و در نور کم، سبز کم رنگ می‌شود. تکثیر این گل به این صورت است که هم در خاک و هم در راستای شاخه های قدیمی تولید مثل نموده و برگ های جدید رشد می‌کند. نام دیگر این گل، رشته قلب ها، زنجیره قلب ها، شراب شیرین و دلربا می‌باشد.

نکته : برای خرید گل و گیاه آپارتمانی به صفحه اصلی ما مراجعه و دسته بندی های را مشاهده نمایید با کلیک بر روی >>> خرید گل

 

شرایط نگهداری گل سروپژیا

  • میزان نور مورد نیاز برای رشد گل سروپژیا

نور کافی برای این گل بسیار ضروری و لازم می باشد؛ ولی باید به این نکته توجه شود که در مقابل نور مستقیم قرار نگیرد. بهترین شرایط مورد نیاز برای نور این گل، نور کامل تا کمی سایه می‌باشد. نور زیاد و مستقیم موجب سوختگی برگ های سروپژیا شده و نور کم نیز، مسبب کم شدن نمو گل و پژمرده شدن برگ آن می‌شود. اگر مقدار نور خیلی کم باشد، ساقه کشیده خواهد شد و برگ ها نیز از هم فاصله می‌گیرند. میزان دریافت روزانه نور این گیاه، 2 تا 3 ساعت در روز بوده که نور زیاد باعت تیره تر شدن رنگ برگ و نور کم باعث روشن تر شدن آن خواهد شد.

 

  • شرایط آبیاری گل سروپژیا

زمانی که خاک قسمت بالایی گلدان گل سروپژیا خشک گردید، بایستی نسبت به آبیاری آن اقدام گردد؛ به این صورت که پس از آبیاری آن، آب اضافی آن را از زیر گلدان تخلیه نمود. باقی ماندن آب اضافی در زیر گلدانی این گل، باعث آسیب رسیدن به ریشه گل می‌شود.

آبیاری گل سروپژیا در فصل بهار و تابستان بیشتر است، ولی در فصل پاییز و زمستان به آب کمتری نیاز دارد. به طور کلی 2 بار در هفته برای آبیاری این گل کافی بوده و آب دادن بیش از حد به آن باعث از بین رفتن هر چه زودتر گل خواهد شد.

  • رطوبت مورد نیاز گل سروپژیا

باید توجه داشت که دمای اتاق برای نگهداری این گل بسیار خوب و مناسب است. گل سروپژیا، نیاز به رطوبت زیادی ندارد و رطوبت محیط مورد نگهداری آن، برای این گل کافی است. بهتر است در فصل زمستان، این گل را نزدیک وسایل گرمایشی قرار ندهید؛ زیرا موجب خشک شدن هوای پیرامون گل خواهد شد.

  • شرایط دمای گل سروپژیا

دمای مورد نیاز برای نگهداری این گل، بین 15 تا 22 درجه می‌باشد؛ ولی در مقابل سرمای زیاد مقاوم نبوده و دمای آن نباید کمتر از 15 درجه شود. دمای اتاق برای نگهداری این گل مناسب بوده و به دلیل گرمسیری بودن آن، نباید در کنار پنجره های سرد یا هوای سرد قرار گیرد.

  • خاک مناسب برای گل سروپژیا

خاک مورد نیاز برای این گل، خاک سبک بوده که مخلوطی از یک قسمت پیت و یک قسمت خاک باغچه و 2 قسمت ماسه یا پرلیت برای گلدان آن می‌باشد. اگر مقدار پرلیت را افزایش دهید، ریشه ها خیلی مرطوب و نمناک نمی‌شوند و در نتیجه باعث پوسیدگی ریشه ها نمی‌گردد. خاک مورد استفاده برای گیاه کاکتوس یا سلکولنت، خاکی مناسب برای گل سروپژیا می‌باشد.

  • کوددهی گل سروپژیا

در فصل رویش گل سرویژیا، باید هر 3 الی 4 هفته یکبار کوددهی شود که کود مایع گیاهان خانگی بهترین آن است. پس از هر بار کوددهی، باید این گل آبیاری شود تا باعث تشکیل نمک پیرامون ریشه آن نگردد. توصیه می‌شود در فصل زمستان از کود دادن به این گل خودداری نمود یا مقدار آن را کاهش داد؛ زیرا کوددهی فراوان به گل باعث سوزاندن ریشه ها خواهد شد.

  • تعویض گلدان گل سرویژیا

برای تعویض گلدان سرویژیا نباید عجله نمود؛ زیرا این گل اشتیاق به بزرگ شدن و متراکم کردن ریشه در گلدان خود را دارد. بهترین زمان تعویض گلدان این گل در فصل بهار بوده و برای جلوگیری از پوسیده شدن ریشه، آفات و قارچ های موجود در خاک و گل باید هر چند وقت یکبار گلدان آن را عوض نمود.

  • هرس کردن گل سرویژیا

به طور معمول گل سرویژیا، نیازی به هرس کردن ندارد، مگر اینکه زیبایی خود را از دست داده باشد. هرس کردن آن به این گونه است که از زیر، یکی از گره های ساقه آن را برش زده که این کار باعث رشد قوی تر گل می‌شود و همچنین قسمت های بریده شده را می توان به عنوان قلمه برای تکثیر گل استفاده نمود.

همچنین بخوانید: درباره گل ژیپسوفیلا گل عروس

گل سروپژیا
گل سروپژیا

 

روش تکثیر گل سرویژیا

این گل می‌تواند به راحتی از ساقه، برگ یا ریشه تکثیر شود. به طور کلی، تکثیر گل سرویژیا به دو روش غده های تولید شده توسط آن و قلمه زدن انجام می‌گیرد که در زیر به توضیح آن می‌پردازیم:

تکثیر از طریق غده های تولید شده توسط گل سرویژیا:

در این روش ابتدا گلدانی با اندازه متوسط را پر از کمپوست گیاهان گوشتی و کاکتوس می‌نماییم. سپس روی آن شن درشت ریخته و 3 غده را روی آن گذاشته و آن را کمی نمناک می‌نماییم. باید به این نکته توجه داشت که آبیاری بیش از حد موجب پوسیدگی غده ها می‌گردد.

تکثیر به روش قلمه گیری از گل سرویژیا

در این روش با فرو بردن 5 الی 5/7 سانتی متر از قسمت انتهای ساقه این گل در پودر هورمون ریشه زایی، قلمه ها را در گلدانی محتوی کمپوست گیاهان گوشتی و کاکتوس می‌کاریم. دو ماه پس از این کار، ریشه دهی اتفاق خواهد افتاد و گل شروع به رشد و نمو خواهد نمود. دمای مناسب برای ریشه دهی بین 18 الی 21 درجه است و تابش نور مستقیم و همچنین آبیاری بیش از حد اثر سویی بر رشد گل دارد.

آسیب رساندن آفات و حشرات بر روی گل سرویژیا

یکی از آفاتی که به گل سرویژیا آسیب وارد می‌نمایند و لکه های ریزی روی برگ های گل به وجود می‌آورد، شته ها هستند. برای نابود ساختن آنها بهتر است با به کار گیری از روغن نیم و دستمال تمیز، اسپری آب یا صابون حشره کش برای پاک کردن آن ها از روی برگ های گل اقدام نماییم. افزون بر شته ها، وجود شپشک نیز سبب کاهش رشد، بد فرمی، زرد شدن و شکنندگی برگ ها و در انتها ریزش آن ها می‌‌شود که روش مقابله با آن استفاده از الکل است.

همچنین وجود حشرات آلفید در گل باعث صدمه به آن گردیده که برای جلوگیری از آن بایستی از صابون طبیعی گیاهی و یا اسپری آن استفاده نمود. در صورت ازدیاد حشرات در منزل، می‌توان از فیلتر مناسب برای دفع حشرات از این گل بهره برد.

بیماری های شایع گل سرویژیا و روش های مقابله با آن

  • آبیاری بیش از حد و فقدان نور مناسب بر گل باعث زرد شدن برگ این گل زیبا می‌شود.
  • زمانی که هوا سرد بوده و دمای هوا بسیار پایین باشد، برگ های گل دچار ریزش خواهد شد که برای حل این مشکل بایستی، گلدان گل سرویژیا را به مکانی گرم تر انتقال دهیم.
  • وقتی گل سرویژیا، در مقابل نور مستقیم خورشید قرار گیرد، برگ های آن دچار سوختگی خواهد شد.
  • هنگامی که خاک گلدان خشک باشد، برگ های گل نیز خشک می‌شود که باید گل را به دور از نور مستقیم خورشید آبیاری نمود.
  • عدم بازدید زهکشی و آبیاری بیش از حد باعث زرد شدن برگ های پایینی گل سرویژیا خواهد شد.

همچنین بخوانید: نگهداری گیاه کلیویا یا گل خورشیدی

 

گیاه سروپژیا

نکات مهم درباره نگهداری گل سروپژیا

گل سرویژیا، گلی با برگ های قلبی شکل و دم بلند بوده و نگهداری آن در منزل، باعث زیبایی فراوان محیط خواهد شد. در صورتی که نگهداری از این گل مناسب باشد، مدت زمان زیادی عمر خواهد کرد. این گل سمی نبوده و برای حیوانات و انسان ها بی خطر است؛ اما به دلیل بلندی ساقه های این گل، ممکن است باعث آسیب به حیوانات و کودکان شود.

حدود 8 هفته پس از تکثیر گل، ریشه دهی آغاز می‌شود و پس از آن به سرعت رشد خواهد کرد. در اواخر تابستان این گیاه گل داده و در اوایل پاییز به اتمام می‌رسد که شتاب گل دهی آن بیشتر است. این گل ها 6 هفته دوام می‌آورد و در فصل پاییز و زمستان می‌توان این گل را در نور غیر مستقیم و دمای هوای پایین تر نگهداری نمود.

مشکلات گل سروپژیا و راهکار درمان انها

اگر گل شما دچار ریزش برگ شد به دلیل دمای پایین و سردی هوای محیط آن است با جابجایی جای گل به مکانی گرم تر این مشکل بر طرف می شود در فصل زمستان بهتر است که این گل داخل تراس نباشد و آن را به داخل آپارتمان بیاورید.

اگر برگ های این گل زرد شد به دو دلیل این اتفاق می افتد یا به دلیل کمبود نور خورشید خواهد بود یا به دلیل آبیاری زیاد گل می باشد که با قرار دادن گل در مکانی با نور مناسب و آبیاری متوسط مشکل زرد شدن برگ های این گل برطرف می شود.

خشک شدن برگ ها به دلیل نبود آب مناسب است برای برطرف کردن مشکل خشکی برگ ها، با آبیاری مناسب گل دوباره زنده می شود و دیگر برگ های آن خشک نمی شود کافی است با اسپری آب به برگ ها پاشیده شود.

اگر برگ های زیرین گل سروپژیا زرد شد به دلیل نبود زهکشی و آبیاری بیش از حد می باشد با قرار دادن گل در گلدانی که از زهکشی مناسبی بر خوردار است و با آبیاری دو بار در هفته این مشکل بر طرف می شود و برای اینکه متوجه مقدار آبیاری شوید یک سانت از عمق سطح خاک بستر را چک کنید اگر خشک بود می توانید این گل را آبیاری نمایید.

اگر برگ های گل سروپژیا دچار سوختگی شدن به دلیل اینکه در جلوی نور شدید و مستقیم آفتاب، این گل را آبیاری می کنید این کار باعث سوختن برگ ها می شود و هرگز اینکار را انجام ندهید.

اگر مشاهده کردید که برگ های گل سروپژیا در حال پوسیدگی است سریعا جای آن را تغییر دهید و به مکانی که از نور کافی و رطوبت کمتری برخوردار است منتقل کنید چرا که دلیل پوسیدگی برگ ها جای تاریک و مرطوب مانند حمام است.

اگر بر روی برگ های گل سروپژیا لکه های سیاه یا قهوه ی ظاهر شد می تواند دلایل مختلفی همچون آفتاب سوختگی، تاریکی و رطوبت زیاد، شپشک داشتن باعث خوردن شیره برگ ها توسط آنهاست.

همچنین بخوانید: نگهداری گیاه کلیویا یا گل خورشیدی

 

جمع بندی و کلام پایانی

در این مطلب به بررسی تمام جوانب و زوایای نگهداری و تکثیر و بیماری ها و راه های درمان آن پرداختیم و نکاتی که برای رشد گل سروپژیا نیاز دارید را ارائه دادیم در پایان خوشحال خواهیم شد نظرات و تجارب خود را درباره این گل با ما و دیگر دوستانتان به اشتراک بگذارید شاد و پیروز باشید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *