گیاه آدنیوم یا گل رز صحرا ، یکی از زیباترین گیاهانی است که می توانید پرورش دهید. هر چند، شما برای این که بتوانید گل خود را در بهترین شرایط ممکن پرورش دهید، نیاز به راهنمایی دارید. دانستن ترفندهای گلکاری مربوط به این گیاه، به شما کمک می کند تا از پوسیدگی ریشه آدنیوم جلوگیری کنید.
مطالب مرتبط : نگهداری گل آدنیوم
یکی از رایج ترین مشکلاتی که در پرورش این گیاه با آن مواجه می شوید، پوسیدگی ریشه آن است. این گل زیبا دارای شکوفه های رز و ساقه ای ضخیم است که ریشه آن حالت پیچشی دارد. به همین دلیل، احتمال پوسیدگی ریشه آدنیوم به دلیل سهل انگاری شما، وجود دارد.
از آن جا که این رز بیابانی زیبا، ارزش پرورش دارد، دانستن نکات زیر به شما کمک می کند تا به جنگ پوسیدگی ریشه آن بروید. دانستن نحوه درست کاشت، مراقبت از ریشه، جلوگیری از آسیب و علت شناسی آن به شما کمک می کند تا به یک پرورش دهنده آدنیوم حرفه ای تبدیل شوید.
بخشی از پوسیدگی ریشه آدنیوم به دلیل کاشت نامناسب آن در همان مراحل اولیه است. همه افراد برای جلوگیری از پوسیدگی، به دنبال دلایلی مانند آبیاری، آفات و خاک نامناسب هستند. هر چند، گاهی تمام این عوامل درست و در جای خود هستند، تنها شما در همان گام های نخست گیاه را درست نکاشته اید.
برای شروع یک فرایند کاشت استاندارد، باید دانه آن جوانه بزند. جوانه نزدن دانه آدنیوم به معنای این است که بذر شما مشکل دارد. این بذر مشکل دار می تواند در طی فرایند کاشت اولیه و جای گرفتن در خاک، به دلیل ضعیف بودن نتواند به خوبی ریشه بدواند. این امر در آینده، موجب پوسیدگی ریشه آدنیوم می شود.
اگر یک آدنیوم دارید و از آن به درستی مراقبت می کنید، باید زود گل دهی کرده و سپس غلاف دانه را تشکیل دهید. وقتی متوجه غلاف بذر آدنیوم می شوید، اولین کاری که باید انجام دهید این است که مقداری نخ دور غلاف ببندید تا از ریختن بذرها قبل از بلوغ و آزاد شدن بذر جلوگیری کنید. این کار به طور غیر مستقیم در تقویت و جای گرفتن ریشه آدنیوم تاثیر دارد.
این دانه ها بسیار ظریف و بیشتر مستعد قارچ هستند. بنابراین کاری که باید بلافاصله انجام دهید، این است که مقداری پودر ضد قارچ مانند باویستین یا SAAF یا هر پودر ضد قارچ دیگری مانند ترکیب کاربندازین + مانکوزب در آن بریزید. اگر داروی ضد قارچ ندارید، می توانید مخلوط دارچین و پودر زردچوبه را نیز اضافه کنید. دانه ها را با این پودر ضد قارچ بپوشانید؛ چه بخواهید آن ها را برای نگهداری کنار بگذارید و چه بخواهید بلافاصله آن ها را بکارید.
همچنین مطالعه کنید : 10 گل و گیاه مناسب برای بالکن با نگهداری کم
مراحل پیش از کاشت و خود مراحل کاشت، به صورت صد در صدی در وضعیت آینده گیاه شما تاثیرگذار هستند. هر چقدر ترفندها و راهکارهای حرفه ای تری برای کاشت آدنیوم داشته باشید، ریشه آدنیوم شما نیز در آینده کمتر مستعد پوسیدگی و آسیب خواهد بود.
خاک، مهم ترین عامل برای رشد موفقیت آمیز ریشه آدنیوم است. این گل، رز بیابانی است؛ بنابراین، خاک شنی را به عنوان محیط رشد خود ترجیح می دهد. مطمئن شوید که حداقل 50 درصد ماسه یا پرلیت را نیز در خاک گلدان خود مخلوط کرده اید.
همچنین شما می توانید از ماسه یا مقداری کوکوپیت مخلوط شده در آن یا خاک به علاوه ماسه به علاوه کوکوپیت استفاده کنید. اگر پرلیت دارید، در استفاده از آن شک نکنید. مسئله کلی این است که یک مخلوط خاک سبک وزن، با زهکشی سبک برای جوانه زنی بذرها داشته باشید. می توانید مقدار کمی پودر ضد قارچ را به این مخلوط اضافه کنید که با پوسیدگی ریشه آدنیوم و قارچ مبارزه می کند.
پس از این که مخلوط خاک خود را به درستی و با دقت انتخاب کردید، بذرها را بکارید. سپس، با یک لایه نازک مخلوط خاک، گلدان را بپوشانید. سعی کنید گیاه را خیلی عمیق در خاک نکارید، زیرا ممکن است جوانه نزنند. در نهایت، شما باید مقداری ضد قارچ را در آب یا قوطی اسپری مخلوط کرده و از همین محلول برای اسپری کردن استفاده کنید. ترکیب خاک مناسب و کاشت درست یعنی یک ریشه آدنیوم قوی و مقاوم در برابر پوسیدگی.
شما ممکن است در هر مقطعی پس از کاشت یا حتی خرید آدنیوم، تصمیم به انتقال آن از یک گلدان به گلدان دیگر بگیرید. این انتقال خود می تواند یک دلیل برای پوسیدگی ریشه آدنیوم باشد. چرا که در فرایند انتقال گیاهان، اگر گیاه ریشه دوانده باشد، افراد گمان می برند که کمتر مستعد آسیب است؛ در حالی که این چنین نیست. برای محافظت از ریشه آدنیوم در هنگام انتقال به موارد زیر توجه داشته باشید:
صد البته بله! آبیاری بیش از حد یا کم تر از حد مشخص شده، یکی از رایج ترین دلایل پوسیدگی هر گیاهی از جمله ریشه آدنیوم است. شما باید به طور دقیق با توجه به محیط نگهداری گیاه، چه در داخل خانه و چه در بیرون، تعیین کنید که چه میزان آب برای آن مناسب است.
برای مثال، اگر آدنیوم را در محیط بیرون از خانه نگهداری می کنید، حتما باید آب بیشتری به آن بدهید زیرا در مجاورت نور مستقیم خورشید قرار دارد. هر چند از آنجا که این گیاه، رز بیابانی است، به آب زیادی نیاز ندارد. آبیاری بیش از حد باعث سست شدن و پوسیدگی ریشه آدنیوم می شود.
توجه به رنگ ریشه برای پوسیدگی آن
اگر خاک شما واقعا خوب تخلیه می شود، دفعات آبیاری زیاد اهمیت ندارد. برای مثال، اگر در منطقه خود باران های زیادی دارید، تقریباً مانند آبیاری روزانه است. همچنین مطمئن شوید که سوراخ های زهکشی خوبی در ظرف خود دارید. در غیر این صورت، معمولاً دو بار یا حتی یک بار آبیاری هفتگی که یک قاعده کلی برای ریشه آدنیوم است، باعث پوسیدگی ریشه آن می شود.
اگر با وجود تمام این نکات، گیاه شما به دلیل آبیاری بیش از حد پوسیده شد، می توانید آن را از خاک در بیاورید و مقابل آفتاب بگذارید. هر چند در موارد عمده، پوسیدگی ریشه آدنیوم به دلیل آبیاری بیش از حد، چاره ای ندارد و گیاه را نابود می کند اما شانس خود را امتحان کنید.
پوسیدگی ریشه به دلیل آب بیش از حد
یک کود شیمیایی می تواند هر دو نقش را برای ریشه آدنیوم شما داشته باشد. هم می تواند یک تقویت کننده باشد که فرایند رشد گیاه را تسریع و خاک آن را تقویت می کند؛ هم می تواند به معنای واقعی کلمه، نقش شیمیایی خود را بازی کند و منجر به سوزاندن ریشه ها شود.
کود شیمیایی در صورتی باعث سوزانده شدن و پوسیدگی ریشه آدنیوم می شود که بیش از حد استفاده شود و یا از برند خوبی آن را خریداری نکنید. بیشتر متخصصان در این حوزه، کودهای شیمیایی مانند NPK که محلول در آب هستند را توصیه می کنند. اما همیشه استفاده از کودهای آلی مانند کود گاو، بیشتر به نفع گیاه شما است.
تاثیر وضعیت ریشه در فرایند گل دهی
اگر احساس می کنید استفاده از تقویت کننده برای ریشه آدنیوم شما ضروری است، می توانید از تقویت کننده های خانگی استفاده کنید. این گونه هم در هزینه های خود صرفه جویی کرده اید و هم گیاه خود را از مواد شیمیایی دور نگه داشته اید. هر چند توجه کنید، تقویت کننده خانگی برای نگهداری خانگی مناسب است. اگر به تعداد بالا آدنیوم دارید، استفاده از کود شیمیایی برای تقویت ریشه آدنیوم را در نظر بگیرید.
ضدعفونی کرد ریشه برای رفع قارچ
حال تصور کنید که شما تمام مراحل بالا را انجام دادید و تمام ترفندهای رشد را نیز اجرا کردید، اما همچنان ریشه آدنیوم شما دچار پوسیدگی شد. تشخیص به موقع این پوسیدگی و درمان آن نیز خود یک مرحله مهم از پرورش این گیاه است. متاسفانه خبر بد این است که در آدنیوم، تا زمانی که آسیب زیادی وارد نشود، تشخیص پوسیدگی ریشه آن، کار سختی است.
به طور کلی، علائم پوسیدگی ریشه عبارتند از:
محافظت از ریشه آدنیوم به معنای افزایش طول عمر گیاه شما است. برای این که بتوانید به یک حرفه ای در پرورش آدنیوم تبدیل شوید، باید تمام ترفندهای لازم را برای مراقبت از ریشه آن بدانید. از آنجا که علائم پوسیدگی ریشه تا زمان جدی شدن ماجرا مشخص نمی شود، باید ترفندهای پیشگیری را جدی تر بگیرید.
جلوگیری از پوسیدگی ریشه آدنیوم کار سختی نیست؛ تنها باید چند اصل طلایی و ساده را رعایت کنید. برای مثال، خاک مناسب انتخاب کنید، گیاه را در سطح مناسبی از خاک بگذارید، آب زیاد به گل ندهید، هوای لازم را برای ریشه آدنیوم فراهم کنید، گلدان مناسب انتخاب کنید، وضعیت ساقه و برگ ها را چک کنید و در نهایت، زیاد از مواد شیمیایی استفاده نکنید.
همین چند اصل ساده باعث جلوگیری از آسیب به ریشه آدنیوم شما می شود. هر چند، اگر دیگر وقتی برای جلوگیری نبود و ریشه شما دچار مشکل شد، ترفندهای زیادی وجود ندارد. تنها چند روز آن را مقابل آفتاب بگذارید. اگر درست نشد، پیشنهاد می شود یک گیاه جدید تهیه کنید.